ΟΦΑΠ

27 Μαρτίου 2018

Με αφορμή την καταψήφιση της πρότασης για... ελαστικότητα των κανονισμών απέναντι στις ομάδες της Super League οι οποίες δεν καταφέρουν να αδειοδοτηθούν, ανοίγουμε τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου -τον περιβοητό ΚΑΠ- και αναζητούμε μαζί απαντήσεις.

Πρωταγωνιστής σε αυτή την υπόθεση είναι ο Παναθηναϊκός. Πέρσι, στη θέση της πράσινης ΠΑΕ είχε βρεθεί ο Ηρακλής, ο οποίος τελικά δεν αδειοδοτήθηκε και τη θέση του πήρε ο αγωνιστικά υποβιβασμένος Λεβαδειακός. Και φέτος τα ίδια, δηλαδή, χωρίς οι δύο περιπτώσεις να ταυτίζονται.

Με προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι ομάδες τις Football League. Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Super League, τα πράγματα δείχνουν σιγά - σιγά να γίνοται πιο ξεκάθαρα: Όποιος δεν αδειοδοτείται υποβιβάζεται, αποφάσισαν. Στη συνέχεια, όμως, τι γίνεται;

Τώρα ανοίγουμε τον ΚΑΠ...

Την απάντηση για το ποιες ομάδες της Football League μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση ανόδου σε περίπτωση παραίτησης ομάδας για οποιονδήποτε λόγο από τη πρώτη κατηγορία, τη βρίσκουμε στην Παράγραφο 4 του Άρθρου 4. Ας διαβάσουμε...


Άρθρο 4: Συμμετοχή Ομάδων στα Πρωταθλήματα

-> Παράγραφος 4:
Αν μία ή περισσότερες ομάδες που δικαιούται να αγωνιστούν στην Α ́ κατηγορία παραιτηθούν για οποιανδήποτε λόγο από την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή δεν δηλώσουν συμμετοχή ή δεν λάβουν την απαιτούμενη για την συμμετοχή τους αδειοδότηση, ή αν μία ή περισσότερες από τις δικαιούμενες να προβιβασθούν ομάδες από την Β ́ στην Α ́ Εθνική κατηγορία παραιτηθούν για οποιανδήποτε λόγο από την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή δεν δηλώσουν συμμετοχή ή δεν λάβουν την απαιτούμενη για την συμμετοχή τους αδειοδότηση, τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι αμέσως επόμενες στην βαθμολογική κατάταξη ομάδες της Β ́ κατηγορίας (με την σειρά κατάταξης) και μέχρι την 6η στην σειρά του πίνακα, εφόσον έχουν αδειοδοτηθεί κατάλληλα για το πρωτάθλημα αυτό. Αν και μετά την εξάντληση της 6ης στην σειρά του πίνακα βαθμολογίας της Β ́ Εθνικής κατηγορίας, ο αριθμός των προβλεπόμενων ομάδων δεν έχει καλυφθεί, τότε αποκτούν το δικαίωμα οι υποβιβασθείσες από την Α ́ κατηγορία ομάδες, να παραμείνουν σε αυτήν (με την σειρά κατάταξης στον βαθμολογικό) ώσπου να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος από την προκήρυξη αριθμός ομάδων.

Εάν, λοιπόν, μια ομάδα της Football League θέλει να κυνηγήσει έστω και τώρα την άνοδο, στόχος της πρέπει να είναι η 6η θέση. Βεβαίως, όσο ψηλότερα, τόσο το καλύτερο.


Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι...

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με το θέμα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι βάσει της βαθμολογίας είναι αρκετοί και είναι οι εξής: Παναχαϊκή, Δόξα Δράμας, Απόλλων Λάρισας, Απόλλων Πόντου, ΑΟΧ Κισσαμικός, Καραϊσκάκης και Τρίκαλα. Τις δύο πρώτες θέσεις φαίνεται πως θα καταλάβουν, Άρης και ΟΦΗ, χωρίς τίποτα όμως να έχει κριθεί μαθηματικά.

Οι αγωνιστικές που υπολείπονται για το τέλος της Football League είναι 11 και όλες οι αναμετρήσεις είναι απαιτητικές. Δύσκολες έδρες και αρκετά παραδοσιακά ντέρμπι ανάμεσα σε κλασσικές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εαν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε τις ομάδες που παλεύουν για την παραμονή τους στην κατηγορία, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δε μιλάμε για 11 ακόμη αναμετρήσεις, αλλά για 11 ακόμη... τελικούς.

Η προθεσμία κατάθεσης φακέλου αδειοδότησης στη Super League λήγει σε 4 ημέρες, δηλαδή στις 31 Μαρτίου. Στη Football League οι βαθμολογικές αποστάσεις είναι μικρές και τα κίνητρα πολλά.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις καταγράφουμε...

Χαράλαμπος Πέτκογλου


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Κάνε εγγραφή στα ενημερωτικά μας δελτία για να μάθεις όλα τα σημαντικά νέα.