ΟΦΑΠ

19 Μαΐου 2019

Όπως ανθρωποκτονία είναι η άρνηση του δικαιώματος της ζωής σε οποιοδήποτε άτομο, γενοκτονία είναι η άρνηση του δικαιώματος της ζωής σε ομάδες ανθρώπων, γενεών και εθνών.

Τα εγκλήματα που διέπραξε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου στα 1916-1923, είχε ως απώτερο στόχο και σκοπό τον αφανισμό της ποντιακής φυλής. Στόχος που δικαιολογεί την «μνημειώδη» φράση του Μουσταφά Κεμάλ «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε…».

Ο Απόλλων ήρθε από τις αλησμόνητες πατρίδες και αποτελώντας τη ναυαρχίδα του ποντιακού ελληνισμού στον αθλητισμό, προβάλλει διαρκώς το ιστορικό, ηθικό και εθνικό αίτημα του ποντιακού λαού για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Εξάλλου, τα χρώματα του Απόλλωνα, κόκκινο και μαύρο, δεν είναι τυχαία. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα των χιλιάδων Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους στον Πόντο. Το μαύρο χρώμα συμβολίζει το αιώνιο πένθος για τον ξεριζωμό, τις πατρίδες και για τις ζωές που χάθηκαν.

Η 19η Μαΐου αποτελεί την ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ποντιακής γενοκτονίας. Σήμερα, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα.

Ο Όμιλος Φίλων Απόλλωνα Πόντου συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στη λήθη και την παραχάραξη της Ιστορίας μας, μέχρι την τελική δικαίωση! Διεκδικούμε το ιστορικό, ηθικό και εθνικό δίκαιό μας να αναγνωρισθεί ως ελάχιστη συμβολή στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων, η διεθνής καταδίκη της Κεμαλικής Τουρκίας, ως εξιλέωση στο βάρβαρο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν της.

Όμιλος Φίλων Απόλλωνα Πόντου


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Κάνε εγγραφή στα ενημερωτικά μας δελτία για να μάθεις όλα τα σημαντικά νέα.